Numele de „limbi indo-europene” le-a fost atribuit pentru a reflecta răspândirea acestor limbi, în special în India şi Europa, deşi trebuie subliniat atât faptul că nu toate etniile de aici vorbesc o limbă indo-europeană, precum şi faptul că limbile indo-europene se vorbesc şi în alte părţi ale globului. Ortografia corectă a numelui este aceea cu cratimă.
Dintre limbile indo-europene, următoarele sunt cele mai răspândite, fiind vorbite ca limbă maternă de peste 100 de milioane de oameni:
- Hindi: 432.000.000;
- Spaniola: 390.000.000;
- Engleza: 341.000.000;
- portugheza: 210.000.000;
- Bengali (angla): 171.000.000;
- Rusa: 145.000.000.

Comparaţia sistematică ale acestor limbi înrudite şi altor limbi vechi, realizată de Franz Bopp în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a susţinut această teorie; iar lucrarea sa, publicată între 1833 şi 1852 şi intitulată „Vergleichende Grammatik des Sanskrit, Zend, Griechischen, Lateinischen, Litauischen, Gotischen und Deutschen” („Gramatică comparativă a limbilor sanscrită, zend, greacă, latină, lituaniană, gotică şi germană”) este considerată începutul studiilor indo-europene ca disciplină academică.
Limba comună din care s-au dezvoltat toate aceste limbi se numeşte limba proto-indo-europeană (PIE); este o limbă teoretică în sensul că tot ce se ştie despre această limbă izvorăşte din analiza limbilor moderne şi a acelora dispărute care s-au păstrat în formă scrisă. Locul geografic din care a apărut proto-indo-europeana este controversat, dar cel mai probabil pare să fi fost regiunea din jurul Mării Negre, în teritoriile actuale ale Armeniei, României sau Ucrainei.

S-a propus şi ipoteza că limba proto-indo-europeană ar aparţine unei superfamilii, a limbilor numite „nostratice”, dar din lipsă de argumente suficient de solide această teorie este controversată.
Clasificare
Familia de limbi indo-europene se compune din mai multe subfamilii:- Limbile anatoliene: dispărute;
- Limbile indo-iraniene;
- Limba greacă şi alte limbi înrudite care au dispărut;
- Limbile italice: între care limba latină;
- Limbile romanice: descendentele limbii latine, între care şi limba română;
- Limbile celtice;
- Limbile germanice;
- Limbile traco-frigiene: singura rămasă este limba armeană;
- Limbile toharice: dispărute;
- Limbile slave;
- Limbile baltice: probabil înrudite cu limbile slave;
- Limbile traco-ilire: singura rămasă este limba albaneză. Printre ele probabil că se numără: limba dacă şi limba tracă;
- Limbile gaelice;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Limbile_indo-europene |